Home » Wijken (Wonen in Groningen) » Wonen in Drielanden

Waarom wil jij een huis kopen in Drielanden?

Op deze pagina vind je:

Drielanden is een mooie ecologische woonwijk in het noordoosten van Groningen. Het is een groene wijk waar gewerkt is met veel duurzame materialen. Ook is de wijk met haar grasveldjes en speeltuinen zeer kindvriendelijk. Er moest veel groen in de wijk komen en er moest zuinig omgegaan worden met energie, grondstoffen en water. Ook zijn de woningen gebouwd met duurzame materialen.
De wijk Drielanden is gelegen tussen de wijken Beijum en Lewenborg in het noordoosten van de stad Groningen en bestaat uit 3 verschillende buurten, namelijk Waterland, Zonland en Mooiland.

5 redenen om een huis te kopen in de Drielanden:

  1. Duurzaam en Ecologisch
  2. Ideaal voor gezinnen
  3. Zuinig en bewust
  4. Uitmuntende voorzieningen
  5. Gezellig en sociaal

Zoek je een huis dat (dichterbij de stad is), of woon je liever in (een appartement)? Dan is De Hunze en Van Starkenborg wellicht wat beter gepast.

Wijk statistieken

Belangrijke afstanden:

Gemiddelde afstand tot ziekenhuis4 km
Gemiddelde afstand tot grote supermarkt1 km
Gemiddelde afstand tot café 1 km
Gemiddelde afstand tot cafetaria1 km
Gemiddelde afstand tot kinderdagverblijf1 km
Gemiddelde afstand tot fysiotherapeut1 km
Gemiddelde afstand tot park of plantsoen2 km
Gemiddelde afstand tot treinstation3 km
Gemiddelde afstand tot bus transferium1 km
Gemiddelde afstand tot zwembad1 km

De geschiedenis van Drielanden
In 1989 werd de Vereniging Ecologisch Wonen opgericht op initiatief van een aantal particulieren met ideëel gedachtegoed. In samenwerking met de gemeente Groningen werd daarna besloten tot de bouw van Drielanden. In de jaren ’90 werd begonnen met de bouw van de buurt waarna in 1995 de eerste woningen werden opgeleverd.

Rond 1990 wilde een groep mensen milieuvriendelijk wonen. na jaren van overleg tussen deze toekomstige bewoners, gemeente, makelaars en woningcorporaties is Drielanden in 1995 gebouwd. Er zijn zowel huur- als koopwoningen, rijtjeswoningen en vrijstaande huizen. De veelzijdigheid zien we terug in de sociaal economische samenstelling van de buurt. Eind jaren 90 was de buurt helemaal voltooid.

Het aantal inwoners in Drielanden is ligt toegenomen (3%) in de laatste jaren, mede door de sterke toename in koopwoningen in plaats van sociale huur. Het totale inwoners aantal ligt nu op ongeveer 1100 inwoners.

Voorzieningen in Drielanden

Duurzaam wonen

Waterland was een vooruitstrevend project op het gebied van duurzaam wonen. Dit werd in 1997 beloond met een oorkonde en geld bedrag van het ministerie van VROM. Allemaal leuk dat bouwen, maar in Drielanden zijn we graag buiten en hebben we inbreng in het beheer van de openbare gebieden. Het vele groen en het water in de wijk wordt door de gemeente ecologisch beheerd, in overleg met de vereniging. De autoluwer buurt met diverse speelplekken is ideaal voor de kinderen. De natuurlijke oevers van de waterpartijen nodigen uit om met een schepnetje de onderwaterwereld te verkennen.
Tijdens de bouw was er vooral aandacht voor energiezuinige woningen, tegenwoordig ook steeds vaker voorzien van zonnepanelen, groene daken en warmtepompen voor nog meer duurzaamheid. De gemeente maakt dit mogelijk met een aantal subsidies. Er wordt ook al gedacht hoe in de nabije toekomst woningen aardgasvrij gemaakt kunnen worden.

Waterland, Zonland en Mooiland

Drielanden is in veel opzichten bijzonder: Het is gebaseerd op een vooruitstrevend woonplan in stedenbouwkundig, ecologisch en bouwtechnisch opzicht. En na ruim twintig jaar staat de wijk nog steeds garant voor verantwoord en vooral plezierig wonen.
Waterland is een ecologische wijk met sociale huur- en koopwoningen die voorzien zijn van waterbesparende maatregelen. Er is een helofytenfilter in de wijk geplaatst, waarin het afvalwater uit keuken en douche gezuiverd wordt. Ook zijn de woningen voor een groot deel op zonne energie georiënteerd.
In Waterland vallen de blauwe en roze gevels op, overstrekken, knusse Zonpleinen en de houten ‘waaierwoningen’.
In Zonland en Mooiland staan alleen koopwoningen. In deze delen is daarnaast ook een verbeterd gescheiden rioolstelsel voor de afvoer van regenwater aangelegd. Veel woningen zijn voorzien van zonnepanelen.
In Zonland springen de dijkwoningen en het ‘omgekeerde schip’ in het oog en Mooiland pronkt met vrijstaande en half vrijstaande huizen. Een lang fietspad verbindt de drie landen met elkaar.

Parkeren & Bereikbaarheid

Met de auto

Vanwege de ligging aan de oostzijde van de stad Groningen is de wijk via de ringweg prima bereikbaar. Ook de uitvalsweg richting Delfzijl ligt vlak aan de wijk. Via de ringweg bent u binnen enkele minuten in de binnenstad en andere stadsdelen en het openbaar vervoer is prima.

Parkeren

Ruime (gratis) parkeergelegenheden in de buurt maakt het heel makkelijk om bezoek te ontvangen dat met de auto komt, en zelf hoef je in Drielanden geen zorgen te maken dat je geen parkeerplek hebt.

Op de fiets

Op de fiets is Drielanden altijd in de buurt. Het duurt ongeveer 10 minuten om naar het centrum te fietsen.

Overzicht straten

DrielandenpadMooilandStuurboordswal
WaterlandZonland

Actuele koopwoningen in Drielanden

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwe huizen in Drielanden? Laat dan eenvoudig je email achter en je mist er geen een meer.

Terug