Home » Wijken (Wonen in Groningen) » Wonen in Ruischerwaard

Waarom wil jij een huis kopen in Ruischerwaard?

Op deze pagina vind je:

De wijk Ruischerwaard is gelegen ten zuiden van de wijk Lewenborg, aan de andere kant van het Damsterdiep. Aan de zuidkant wordt de wijk afgesloten door het Eemskanaal. Het is een gezellige nieuwbouwwijk omringd door grasveldjes en speelvelden.
De buurten Ruischerbrug en Ruischerwaard zijn omringd door water: ze liggen op de smalle strook land tussen het Damsterdiep en de Eemskanaal. Ruischerbrug bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Eens was hier het gemeentehuis van de Noorddijk gevestigd. Langs de Rijksweg bevonden zich vroeger steen- en aardewerk- fabrieken.
Hoewel het oude Ruischerbrug sinds 1969 tot de gemeente Groningen behoort, heeft het zijn oude dorpsidentiteit behouden. Ruischerwaard is een geheel nieuwe wijk, gebouwd aan het einde van de jaren ’90. Veel van de woningen liggen aan het water. Het oude lintdorp Noorddijk aan de weg naar Zuidwolde heeft – met zijn middeleeuwse Stefanuskerk en ondanks de nabijheid van Lewenborg – zijn landelijke karakter behouden.
De bebouwing in Ruischerwaard omvat voornamelijk ruime rijtjeswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Het beeld in de wijk wordt voornamelijk bepaald door gezinnen met jonge kinderen en jonge tweeverdieners.

5 redenen om een huis te kopen in Ruischerwaard:

  1. Groen en aan het water
  2. Diverse woningen
  3. Dorps en sociaal
  4. Veel voorzieningen
  5. Rustig en mooi

Zoek je een huis dat (dichterbij de stad is), of woon je liever in (een appartement)? Dan is de wijk Helpman wellicht wat beter gepast.

Wijk statistieken

Gemiddelde afstand tot ziekenhuis2 km
Gemiddelde afstand tot grote supermarkt1 km
Gemiddelde afstand tot café 1 km
Gemiddelde afstand tot cafetaria1 km
Gemiddelde afstand tot kinderdagverblijf1 km
Gemiddelde afstand tot fysiotherapeut1 km
Gemiddelde afstand tot park of plantsoen1 km
Gemiddelde afstand tot treinstation1 km
Gemiddelde afstand tot bus transferium1 km
Gemiddelde afstand tot zwembad1 km

Het aantal inwoners in Ruischerwaard is ligt toegenomen (12%) in de laatste jaren, mede door de sterke toename in koopwoningen in plaats van sociale huur. Het totale inwoners aantal ligt nu op ongeveer 2025 inwoners.

Voorzieningen in Ruischerwaard

Bevrijdingsbos

Tussen Lewenborg en Garmerwolde ligt het Bevrijdingsbos, in 1995 geplant bij de vijftigste viering van de bevrijding van Nederland. Als eerbetoon aan de Canadese bevrijders staan hier 30.000 esdoorns (de ‘maple leaf’ is het nationale symbool van Canada).

Kardinge

Het natuur- en recreatiegebied Kardinge kent een afwisseling van bos, weiden, plassen en moerassen, met gelegenheid voor natuurbeleving en voor wandelen, skeeleren, hardlopen en zwemmen. In het Zilvermeer, ook Kardingerplas genaamd, kan worden gezwommen. Er zijn speelweiden voor zonnen, picknicken en vliegeren en er is een hardloopparcours. Bij sneeuw in de winter kan men er langlaufen of met de slee de Kardingerheuvel (32 m) afrijden.
In het Sportcentrum Kardinge vindt men onder andere de ijsbaan van Groningen en drie zwembaden. Ook ligt er een sportterrein, waarvan verschillende Groninger sportclubs gebruik maken. Verder bevinden zich er een indoor-skicentrum en een kinderspeelhal (Ballorig). Ook zijn er een klimcentrum (Bjoeks) met een klimtoren, een pitch and putt baan voor golfsport, een topsporthal, een mountainbikeparcours en een indoor-kartbaan met bowlingcentrum (Kartracing & Bowling Groningen) gevestigd.
Sportcentrum Kardinge is het grootste multifunctionele sportcentrum van Noord-Nederland. Je kunt hier schaatsen, zwemmen, tennissen, squashen of een andere sport beoefenen in de sporthal of dojo.

Parkeren & Bereikbaarheid

Met de auto

Door de ligging aan de oostzijde van de stad Groningen is de wijk via de ringweg prima bereikbaar. Ook de uitvalsweg richting Delfzijl ligt vlak aan de wijk.

Parkeren

Ruime (gratis) parkeergelegenheden maakt het heel makkelijk om bezoek te ontvangen dat met de auto komt, en zelf hoef je in Ruischerwaard geen zorgen te maken dat je geen parkeerplek hebt.

Op de fiets

Op de fiets is Ruischerwaard altijd in de buurt. Het duurt ongeveer 15 minuten om naar het centrum te fietsen.

Overzicht straten

DamsterwaardHarkstederweg
De WaardHaverplein
EemswaardDe Larix

Roeierspad
Roggeplein
RuischerwaardRollen
BoekweitstraatTarweplein
BorgslootWoldweg
Borgweg
Driebondsweg
Emmaviaduct

Gerststraat

Actuele koopwoningen in Ruischerwaard

Terug